Posláním spolku Vinaři Vrbice je i vzdělávání, a to jak vinařů, tak vínomilné veřejnosti. Proto jsme se letos rozhodli nabídnout návštěvníkům možnost dozvědět se o víně zase něco víc. Věříme, že se seminář stane oblíbenou předehrou akce Z kopca do kopca, a že si díky získaným informacím lépe vychutnáte vína nabízená v otevřených sklepech.
Program semináře
I. tematický okruh: VÍNO JAKO KULTURNĚ-SPOLEČENSKÝ FENOMÉN
Zeno Cizmar:
Paměť regionu Modré hory jako součást jeho vinařské identity
17:30-18:30
Nadšenec do historie našeho regionu pan Zeno Cizmar přednese poutavý exkurz po historických pramenech spojených s pěstováním a výrobou vína v mikroregionu Modré hory. Cílem semináře je pomoci návštěvníkům uvědomit si, jakým klenotem je víno v naší národní pokladnici. Důraz bude samozřejmě kladen na Vrbici.
II. tematický okruh: SVĚTEM VÍNA
František Machovský:
Jak si nejlépe vychutnat víno aneb co jsme se o víně měli naučit už ve škole
18:45-19:30
Vinař a degustátor František Machovský provede návštěvníky základy výroby, servírování a ochutnávání vína. Tento seminář si klade za cíl upevnit v návštěvnících základní návyky pro pití vína. Seminář bude mít i praktickou část - společně ochutnáme a ohodnotíme tři různá vína.
III. tematický okruh: S RESPEKTEM K SUROVINĚ I KRAJINĚ
Jakub Zborovský:
Výroba nízkozásahových vín
19:45-21:00
Jak se dělá to pét-nat? Proč kalné víno nemusí být vadné? A jak vzniká oranžové víno? Tvůrce naturálních vín Jakub Zborovský na příkladu tří ochutnaných vín vysvětlí základní principy výroby a hlavně filosofii, ze které se při výrobě takových vín vychází.
Cena semináře
Na místě: 400 Kč
(+50 Kč sklenička, lze použít skleničku, která je součástí vstupenky na Z kopca do kopca)
V předprodeji: 300 Kč (zvýhodněnou vstupenku můžete koupit zde)
(+50 Kč sklenička, lze použít skleničku, která je součástí vstupenky na Z kopca do kopca)
Kapacita semináře: 60 osob
Místo konání: KD Vrbice
Od 17:00 do konce semináře bude možnost vyzvednout si balíčky ze skleničkami na Z kopca do kopca.